ProLaser

Plazma sečenje metala

Plazma sečenje metala je tehnika koja koristi visokoenergetski plazma snop za precizno sečenje i oblikovanje metala. Ovaj proces omogućava izuzetnu brzinu i preciznost, a njegov razvoj tokom godina doveo je do savremenih sistema visokih performansi.

Prednosti plazma sečenja

Plazma sečenje nudi niz prednosti koje ga čine nezamenljivim u različitim industrijama.

 • Brzina i preciznost: Jedna od ključnih prednosti plazma sečenja je izuzetna brzina izvođenja uz održavanje visoke preciznosti.
 • Mogućnost sečenja različitih materijala: Ova tehnologija omogućava sečenje različitih debljina i vrsta materijala, pružajući svestranost u raznim industrijskim primenama.
 • Ekonomičnost plazma sečenja: U poređenju s drugim metodama sečenja, plazma sečenje često predstavlja ekonomičnije rešenje, što ga čini privlačnim izborom za mnoga preduzeća.

Kako radi plazma sečenje metala

Plazma sečenje koristi jonizovan gas pod visokim pritiskom i električnim naponom za stvaranje plazma snopa, koji zatim oštro reže kroz metal. Ovaj princip osigurava visokokvalitetno sečenje, a napredne kontrole i senzori integrisani u modernim plazma sistemima omogućavaju precizno vođenje snopa i prilagodljivost različitim uslovima obrade.

Različite primene plazma sečenja

Plazma sečenje ima široku primenu u raznim sektorima.

 • Industrijska upotreba: Koristi se za proizvodnju delova, struktura i raznih komponenti u industrijama poput automobilske, građevinske i energetske.
 • Građevinske primene: U građevinskom sektoru, plazma sečenje se koristi za prilagodljivo oblikovanje i rezanje metala, olakšavajući procese izgradnje i popravke.
 • Umetničke aplikacije: Umetnici i dizajneri koriste plazma sečenje za stvaranje jedinstvenih metalnih umetničkih dela,koristeći preciznost ovog procesa.

Uticaj plazma sečenja na okolinu

Razmatranje uticaja plazma sečenja na okolinu je ključno za održivost primene ove tehnologije.

 • Ekološki aspekti: Iako je efikasno, plazma sečenje može imati određeni uticaj na okolinu.
 • Postupci recikliranja:Implementacija odgovornog postupka recikliranja pomaže u smanjenju negativnih uticaja plazma sečenja na životnu sredinu.

Poređenje laserskog i plazma sečenja

Razlike, prednosti i koja opcija je bolja

Lasersko i plazma sečenje metala su dva glavna metoda u industriji obrade materijala, ali svaki ima svoje karakteristike, prednosti i nedostatke. Probaćemo da Vam prikažemo poređenja ova dva različita procesa.

1. Preciznost i kvaliteta sečenja

 1. Plazma Sečenje:
  • Visokoefikasno, ali sa većim nivoom toplote, može dovesti do termičkih deformacija.
  • Manja preciznost u poređenju sa laserskim sečenjem, posebno kod finih detalja.
 2. Lasersko Sečenje:
  • Izuzetna preciznost, omogućava rezanje tankih materijala sa visokom tačnošću.
  • Minimalna termička deformacija, čime se održava visok kvalitet sečenja.

2. Brzina i produktivnost

 1. Plazma Sečenje:
  • Brzo seče deblje materijale, ali uz veću potrošnju energije.
  • Ograničenja u brzini sečenja kod tanjih materijala.
 2. Lasersko Sečenje:
  • Visoka brzina sečenja, naročito kod tanjih materijala.
  • Efikasno i produktivno, smanjuje vreme proizvodnje.

3. Fleksibilnost i upotreba

 1. Plazma Sečenje:
  • Pogodno za deblje materijale i bruto sečenje.
  • Ograničeno u sečenju finih detalja i tankih materijala.
 2. Lasersko Sečenje:
  • Fleksibilno, može se koristiti za različite debljine i vrste materijala.
  • Idealan za sečenje složenih oblika i preciznih detalja.

Zašto je lasersko sečenje bolja opcija od plazma sečenja metala?

Iako oba procesa imaju svoje prednosti, lasersko sečenje često prevladava zbog svoje superiornosti u preciznosti, brzini, fleksibilnosti i kvalitetu sečenja. Za aplikacije koje zahtevaju visok nivo tačnosti i finoće, lasersko sečenje postaje nezamenljiva opcija. Investicija u lasersku tehnologiju često se isplati dugoročno, jer pruža efikasnost i vrhunske rezultate.

ProLaser je lider u industriji obrade materijala koji nudi izuzetnu uslugu kako laserskog tako i plazma sečenja metala. Naša posvećenost kvalitetu i tehnološka stručnost čine nas pravim izborom za vaše potrebe. Bez obzira da li vam je potrebno precizno lasersko sečenje za složene oblike ili efikasno plazma sečenje za deblje materijale, ProLaser kombinuje ove tehnologije kako bismo ispunili sve vaše zahteve. Pouzdajte se u nas za vrhunske rezultate i brzu, ekonomičnu uslugu sečenja metala.

Kontaktirajte nas

Ukoliko želite da poručite uslugu ili imate bilo kakvih pitanja, ne oklevajte da nas kontaktirate.


Brzo, povoljno, pouzdano
Kako poručiti?

Slanje fajla

Potrebno je poslati DWG, DXF fajl ili skicu na našu e-mail adresu office@prolaser.rs

Slanje fajla

Potrebno je poslati DWG, DXF fajl ili skicu putem kontakt forme koja se nalazi na ovoj stranici ili pošaljite mejl na našu e-mail adresu office@prolaser.rs

Provera i izbor materijala

Nakon prijema skice, naš tim ce proveriti da li je skica kompatibilna, kontaktirati kupca i predočiti mu izbor materijala za njegov projekat.

Realizacija

Ukoliko je sve u redu, mi ćemo se dogovoriti sa klijentom o detaljima projekta, kao što su vremenski rokovi, cena i slično. Nakon potpisivanja ugovora, naš tim će se odmah pristupiti izradi projekta. Ukoliko klijent ima bilo kakva pitanja ili nedoumice, naši stručnjaci su uvek spremni da mu pomognu.